Youth Without Youth - 2007

"Tinereţe fără tinereţe/Youth Without Youth", în regia lui Francis Ford Coppola, este realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade.
Filmul evocă povestea lui Dominic Matei, un profesor obsedat de lucrarea vieţii sale despre originea limbilor şi istoria religiilor din Piatra-Neamţ. Viaţa sa ia o turnură ciudată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul, interpretat de Tim Roth, este lovit de trăsnet chiar în momentul în care voia să se sinucidă, la 70 de ani. Lovitura nu îl ucide, ci îl întinereşte cu 40 de ani şi îi sporeşte capacităţile mentale peste măsură. Dominic Matei, urmărit de medici naizişti care vor să-l studieze, fuge în Elveţia unde îşi continuă studiile şi munca. Ajunge să-şi reîntâlnească iubirea din tinereţe, interpretată de Alexandra Maria Lara.



Youth Without Youth - trailer

Proza fantastică a lui Mircea Eliade este redată prin cadre ameţitoare şi povestire întreruptă, personajul principal având şi o altă personalitate, cu care comunică ideile filozofice. Dominic Matei străbate, în sens invers, drumul lung până la facerea lumii, "reamintindu-şi", rând pe rând, limbi străvechi şi elemente de filozofie antică.

Deopotrivă producător, scenarist şi regizor, Francis Ford Coppola a lucrat la acest proiect în România 18 luni, în 2005 şi 2006, alături de o echipă formată în majoritate de români. Coppola a filmat în România pentru a surprinde atmosfera pe care o descrie şi nuvela lui Eliade.

"Am fost încântat să descopăr în nuvela lui Eliade conceptele-cheie pe care vreau să le înţeleg mai bine: Timpul, conştiinţa şi fundamentul fantastic al realităţii [...]. Pentru mine a face acest film înseamnă de fapt o întoarcere la idealurile cinematografice pe care le aveam pe când eram student." (Francis Ford Coppola)




Youth Without Youth
Producţie: USA / Germany / Italy / France / Romania, 2007
Gen: Drama / Romance / Thriller
Regia: Francis Ford Coppola
Distribuţia: Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz
Descarcă aici ---> Subtitrare Youth Without Youth

Publicat de Kralizec © ST subs.ro TEAM
[sursa: mediafax.ro]


Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]