Il Casanova di Federico Fellini - 1976

Cine nu a auzit vreodată de Giacomo Casanova? Dar de Federico Fellini? În fine, cine nu a auzit de "Casanova di Federico Fellini"? Îmbinarea perfectă a talentului în formă pură cu idealismul unei firi romantice, surprinse într-o peliculă nemuritoare, o metaforă sinceră, realistă şi plină de fast în spatele căreia se află cel mai mare regizor italian al tuturor timpurilor: unicul şi nemuritorul Maestru. Filmul a obţinut, în 1977, o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, şi a câştigat distincţia supremă la categoria "Cele mai bune costume". Este de remarcat prestaţia tânărului actor (la acea vreme) Donald Sutherland, în rolul lui Giacomo Casanova.

Filmul prezintă viaţa celui care a fost Giacomo Casanova, celebrul aventurier şi scriitor născut în Boemia, în secolul XVIII, rămas cunoscut posterităţii în special datorită faimoaselor lui cuceriri. Stilul prezentării, însă, este inconfundabil. Viaţa acestui aventurier a fost o permanentă căutare, la Curţile europene, a faimei şi a desluşirii eternului feminin. Acest personaj se îndrăgostea, oferea plăcere şi abandona... sau era abandonat. Poate esenţa şi răspunsul acestor eterne căutări ale lui Casanova îl dă Fellini în celebra scenă în care cuceritorul (îndrăgostit de versurile lui Tasso sau Ariosto) ajunge să seducă o marionetă, o păpuşă de dimensiunile unei femei. Să simbolizeze, oare, această scenă, culmea cuceririlor sale, şi esenţa a ceea ce el căuta la o femeie? Fellini oferă un posibil răspuns. Dar dacă vreţi să înţelegeţi cel mai bine firea acestui personaj, citiţi-i celebra autobiografie, "Histoire de ma vie" ("Istoria vieţii mele"), în 12 volume. Dacă însă doriţi să asistaţi la un spectacol unic oferit de bagheta unui maestru al filmului, şi să-l priviţi pe Casanova ca pe un personaj oarecare surprins în contextul unor vremuri desprinse parcă din basme (a se vedea scena reîntâlnirii lui Casanova cu mama lui bătrână, uitată undeva la Curtea unui principe italian), atunci urmăriţi acest film impresionant, o metaforă strălucitoare cu puterea unui diamant, care te răpeşte şi te vrăjeşte din prima până în ultima clipă.





Il Casanova di Federico Fellini (1976) - secvenţă



Traducere efectuată de Clasic Team România în exclusivitate pentru www.subs.ro. Uploadarea ei în altă parte nu reprezintă voinţa traducătorilor. Pe această cale traducătorii (Tony şi gligac2002) ţin să-i mulţumească pentru ajutorul acordat lui Shakti (fragmentele în germană) şi Ovidiu F. din Italia (pentru unele fragmente dificile în italiană). Este cea mai completă subtitrare de pe net existentă la acest film, cele avute la dispoziţie (în engleză, franceză şi spaniolă) fiind incomplete, lipsind multe fragmente în germană şi chiar din italiană, un alt obstacol fiind traducerea lor aproximativă în aceste limbi.

Il Casanova di Federico Fellini
Producţie: Italy / USA, 1976
Gen: Biography, Drama, History
Regia: Federico Fellini
Distribuţia: Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne
Descarcă aici -> subtitrare Casanova

Publicat de Cris999 © Clasic Team România



Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]