“Katyn” este nominalizat la Oscar 2008 pentru cel mai bun film străin, fiind un succes de box-office în Polonia. Titlul filmului este elementul în jurul căruia destinele a mii de familii din Polonia de ieri şi de astăzi a fost pentru totdeauna marcat. Katyn este acel “centru al universului” care uneşte în suferinţă o naţiune întreagă, un simbol al dramei poloneze pe care e foarte greu să o înţelegi din exterior. De-a lungul istoriei sale, Polonia s-a aflat mereu la confluenţa marilor puteri din Răsărit şi Apus, fapt care a costat-o însăşi integritatea sau existenţa statală. În urma pactului Ribbentrop-Molotov, Polonia este invadată de către Germania, fapt ce a declanşat cel de-al doilea război mondial. În două săptămâni, URSS invadează şi ea partea răsăriteană a Poloniei, care astfel îşi încetează existenţa ca stat pe harta Europei. Filmul începe cu o scenă elocventă, ce exprimă perfect drama poloneză: un lung convoi de refugiaţi polonezi dezorientaţi merg înainte… De undeva, din mulţime, cineva strigă: “În spatele nostru sunt nemţii!“, iar de altundeva se aude: “În faţă se află sovieticii, ce ne-au invadat!“ Oamenii, dezorientaţi, încearcă să aleagă încotro să meargă. Ideea e de-a dreptul genială, o metaforă a neputinţei de a fi polonez în acele timpuri sălbatice. Peste 12.000 de ofiţeri polonezi au fost deportaţi de către Armata Roşie şi executaţi în pădurea Katyn, la 20 de km de Smolensk, în URSS. Groapa comună a fost descoperită de nazişti, iar incidentul a încercat să fie folosit mai întâi de maşina de propagandă nazistă, iar apoi de cea rusă pentru o disculpare şi o inculpare a inamicului. Katyn-ul, însă, a avut implicaţii mult mai profunde, pe care filmul lui Wajda le relevă prin intermediul dramatismului dus la cote extreme şi al unui discurs pur, obiectiv, lipsit de accente de naţionalism. Este un adevăr prezentat în toată goliciunea şi cruditatea sa, nealterat, o adevărată lecţie de istorie şi de moralitate. Un film document din care nu se poate decât învăţa, o mărturie a unei generaţii distruse dar care şi-a păstrat demnitatea în faţa demonilor istoriei.
Katyn - trailer
Iată ce spunea Andrzej Wajda despre filmul său:
„Aş fi putut să fac un film politic, în care să arăt toate tratativele secrete pe subiectul Katyn, să arăt ce atitudine au avut marile puteri faţă de această tragedie. Un film despre cum, după război, polonezii au fost abandonaţi de aliaţi şi au fost minţiţi o lungă perioadă de timp… Am făcut însă un altfel de film, care arată acelaşi adevăr dureros, dar în care eroii nu sunt ofiţeri şi soldaţi, ci femeile acestora, care aşteaptă, chinuitor, întoarcerea soţilor, fraţilor şi a copiilor. Ele trăiesc aşteptând, în fiecare zi, în fiecare minut, ani la rând, fără să abandoneze speranţa că vor deschide într-o zi uşa şi în prag va sta bărbatul pe care îl aşteaptă atât de demult.”
Există şi voci, mai ales în Rusia, care nu privesc cu ochi buni succesul filmului, acuzându-l pe regizor că răscoleşte o istorie tragică, agravând animozităţile dintre polonezi şi ruşi. La o conferinţă de presă de după premieră, Wajda a fost întrebat, de nişte jurnalişti ruşi, de ce ofiţerii şi soldaţii polonezi n-au luptat mai mult, de ce n-au opus rezistenţă şi s-au lăsat luaţi prizonieri şi ucişi… Regizorul a răspuns cu o voce tristă, dar fermă: „Pentru că nici o minte civilizată nu şi-ar fi putut închipui ceea ce a urmat”.
În încheiere, mai trebuie spus un singur lucru, care poate explica cel mai bine de ce Andrzej Wajda a realizat un astfel de film: tatăl său, Jakub Wajda, a fost unul din cei executaţi la Katyn. O dramă personală suprapusă peste drama unei naţiuni... Un film cutremurător ce nu trebuie ratat!
Katyn
Producţie: Poland, 2007
Gen: Drama / History / War
Regia: Andrzej Wajda
Distribuţia: Artur Zmijewski, Maja Ostaszewska, Andrzej Chyra
Descarcă aici ---> Subtitrare Katyn
Publicat de Cris999 © subs.ro Team
Comentarii pe forumul subs.ro