City of Men (Cidade dos Homens) - 2007

După “Oraşul Zeilor” al lui Fernando Meirelles din 2002 (4 nominalizări la Oscar şi 49 de premii internaţionale), brazilienii au făcut un serial: “Cidade dos Homens”, în 4 sezoane (2002-2005). Succesul acestuia i-au determinat pe producătorii brazilieni să pună pe picioare acest proiect, regizat de Paulo Morelli (care colaborase anterior la 3 episoade din serialul omonim). Personajele filmului sunt aceleaşi din serial, însă firul poveştii filmului lui Meirelles din 2002 a fost păstrat.


Din “Paradis”, Oraşul Zeilor se transformă în Oraşul Bărbaţilor, al oamenilor. Zeii sunt oameni, iar moartea – “privilegiul” lor. Doi adolescenţi, Acerola şi Laranjinha, buni prieteni din copilărie, ajung la vârsta majoratului. Viaţa în favellas (acele cartiere aşezate pe coline, cu case sărăcăcioase lipite unele de altele) i-a călit şi i-a învăţat cu greutăţile de la vârste fragede. Însă trecutul e pe cale să le pună la încercare prietenia care i-a legat de ani de zile, în momentul în care unul din ei îşi caută tatăl, despre care nu ştie nimic. Totul se petrece pe fondul unui război sângeros între găştile rivale de pe coline, implicate în traficul cu droguri şi cu arme, un război pentru Coline care distruge vieţi, în marea lor majoritate, ale unor copii sau adolescenţi.




City of Men (Cidade dos Homens) - trailer

Filmul este extrem de violent, motiv pentru care nu este recomandat minorilor. Însă în spatele acestor violenţe care exprimă o realitate a unei lumi pe care greu ne-o putem închipui, căutarea celor doi prieteni şi aflarea unui adevăr crunt despre părinţii lor transmite o lecţie de viaţă plină de învăţăminte. Filmul are un farmec aparte, deosebindu-se de atmosfera regăsită în filmele cu găşti de prin America, poate şi pentru că realităţile sunt cu totul altele (ai impresia că faţă de cartierele americane, în favellas-urile braziliene te afli într-o veritabilă junglă). Jocul actorilor din rolurile principale – impropriu spus “actori” deoarece sunt nişte semi-profesionişti – este atât de natural încât ai impresia că eşti şi tu parte a scenei respective; nimic nu este “teatru”, nimic nu este forţat, totul e cât se poate de real, de natural în gesturi, exprimare, mimică. Per ansamblu, un film bun, o continuare reuşită a succesului din 2002, antrenant şi violent, care va capta cu siguranţă atenţia din primul până în ultimul moment.


City of Men (Cidade dos Homens)
Producţie: Brazil, 2007
Gen: Drama
Regia: Paulo Morelli
Distribuţia: Douglas Silva, Darlan Cunha, Jonathan Haagensen
Descarcă aici ---> Subtitrare City of Men (Cidade dos Homens)

Publicat de Cris999 © subs.ro Team

Comentarii pe forumul subs.ro


PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]