Caravaggio - 1986

Carvaggio (1986). Când m-am hotărât să traduc acest film (inspirat de o rugăminte a lui Gliga Cristian apărută în cadrul unei subtitrări în limba spaniolă), mă aşteptam să fie ceva uşor. Ei bine, nu a fost deloc facil; şi asta nu doar datorită lipsei unei subtitrări în limba engleză (traducerea făcând-o deci direct după sonor), ci pentru scenariul filmului, excesiv de subtil, de greu de înţeles. Acest film este cel mai rafinat film de artă pe care l-am văzut vreodată în viaţa mea; îmbină bizareria cu normalul, realitatea cu ficţiunea, supra-realismul cu supra-ficţiunea, lumescul cu misticismul, lumea subpământeană cu paradisul. Prin unele cuvinte şi fraze cazi într-o meditare profundă, din care foarte greu îţi poţi reveni; nu de puţine ori, eu însumi rămâneam hipnotizat de vorbele din film. Pentru că, cum altfel să nu te facă să meditezi cuvinte şi expresii ca "Liniştea de nedescris al acestor ape", "o lacrimă se formează şi cade", "Undele se pierd dincolo de orizontul cel mai îndepărtat, dincolo de materie, dincolo de stea", "mi-am prins spiritul cel pur în materie", "vâslesc înspre tine în oceanul mare şi întunecat", "o maree neagră împotriva luminilor de arsenic", "O îndoială rece şi albastră, o infinitate de incertitudine."



Caravaggio (1986) - secvenţă

Tot scenariul parcă e desprins dintr-o îmbinare dintre stilul renascentist şi cel modern. Astfel se explică de ce Caravaggio, un mare pictor al sec. al XVII-lea, apare în film bătând la maşina de scris, sau participă la o petrecere în care în fundal se aude muzica de jazz. Şi jocul actorilor este superb, iar unele imagini, în special cele ale personajelor vii din tablourile marelui pictor italian, sunt ca de vis. Fraza memorabilă a acestui film care m-a impresionat este aceasta (şi poate că ea reprezintă chintesenţa întregului film):

"Stelele sunt diamantele celor săraci. Bogaţii îşi ascund diamantele în hrube, căci le este jenă să le compare cu bogăţiile Domnului, care scânteiază pe cer."



Caravaggio
Producţie: UK, 1986
Gen: Drama, History
Regia: Derek Jarman
Distribuţia: Noam Almaz, Dawn Archibald, Sean Bean
Descarcă aici -> subtitrare Caravaggio


Publicat de Lovendal © Clasic Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]