Lust, Caution (Se, jie) - 2007

Un film mult aşteptat, despre care s-ar putea spune o mulţime de lucruri. În primul rând, este un film regizat de multi-laureatul Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Brokeback Mountain), cel mai apreciat regizor taiwanez din toate timpurile (până acum cu 64 de premii şi 38 de nominalizări la festivaluri internaţionale de film). În al doilea rând, este un film în care din nou protagonist este Tony Leung Chiu Wai (2046, Infernal Affairs, Hero), unul din cei mai mari actori pe care îi are Hong Kong-ul. Distribuţia filmului este completată de Wei Tang, o tânără de 28 de ani selectată din peste 10.000 de actriţe pentru a-şi face un debut strălucit care o va propulsa, cu siguranţă, în cariera cinematografică, dar şi de un nume demult consacrat, Joan Chen. În al treilea rând, “Lust, Caution” este filmul care a câştigat “Leul de Aur” la festivalul de la Veneţia 2007, a fost nominalizat la Globul de Aur 2008 pentru cel mai bun film străin, şi a câştigat până acum 12 premii internaţionale şi 14 nominalizari. Iar acesta este doar începutul, dacă ne gândim că urmează premiile Oscar şi un întreg an 2008 în care filmul se va lansa pe dvd şi va ajunge în întreaga lume. Cât priveşte succesul de box-office, trebuie amintit că filmul a avut cele mai mari încasări din China în 2007, până în momentul lansării în cinematografe a lui “The Warlords”.

Povestea filmului este fascinantă. Ce poveste cu spioni nu este astfel? În Shanghai-ul anilor ’40, ocupat de japonezi, un grup de tineri studenţi chinezi cu vederi naţionaliste, reuniţi de soartă, sunt animaţi de idei periculoase: pun la cale uciderea domnului Yee (Tony Leung), un important politician. Acesta devine ministrul însărcinat cu Siguranţa în teritoriile Chinei ocupate, un apropiat al lui Wang Jingwei, personaj cunoscut în istoria Chinei şi a lumii drept principalul adversar al naţionalistului Chiang Kai-shek şi iniţiatorul unui guvern colaboraţionist cu ocupantul japonez la Nanjing. Însă d-l Yee este un personaj extrem de precaut, care a dejucat numeroase tentative de complot, în al cărui anturaj este aproape imposibil să te strecori. Şi totuşi, grupul de studenţi reuşeşte acest lucru prin inventarea unui cuplu (soţii Mak): d-l Mak, un influent om de afaceri, mai mereu aflat în călătorii de lucru, şi d-na Mak (Wei Tang), o frumoasă “soţie” pasionată de filme şi abandonată în singurătate de “neglijentul” ei soţ. D-na Mak se va angaja în cea mai periculoasă misiune a vieţii ei: să-l seducă pe d-l Yee, în ciuda eternei sale precauţii.



Lust, Caution (Se, jie) - trailer

Lust, Caution” este, poate, cel mai bun film asiatic al anului 2007, chiar dacă s-a lansat abia la sfârşitul acestuia. Impresionează prin absolut tot, de la jocul actorilor, scenariu, regie, la coloana sonoră, costume, imagine. Atmosfera anilor ocupaţiei japoneze în Shanghai e perfect redată, fiecare cadru fiind lucrat cu atenţie, detaliu cu detaliu. Titlul antitetic este sugestiv şi caracterizează perfect tema filmului: dorinţă şi precauţie are mai multe sensuri. Dorinţa este acel lucru care poate uni străini într-un ideal comun (voinţa grupului de studenţi de a-şi ajuta patria, dar şi pasiunea extraconjugală dintre cei doi soţi neconsolaţi), în timp ce Precauţia e cea care îi desparte, îi ţine distanţi (măsurile exagerate de siguranţă ale d-lui Yee care sunt fisurate de sentimentele faţă de tânăra d-nă Mak, dar şi o pastilă de cianură pe care d-na Mak o primeşte ca alternativă în momentul în care îşi asumă periculoasa misiune de a-l seduce pe politician). Perspectiva graduală de redare a poveştii, sporirea intensităţii ei pe măsură ce ne apropiem de sfârşit denotă marele talent al regizorului. Nimic nu este în plus, nimic nu este în minus în acest film; totul este pur şi simplu perfect. Nimic controversat (precum subiectul lui Brokeback Mountain), cum se auzeau unele voci, (adulterul e un păcat, însă generalizarea sa la nivelul societăţii actuale face ca acesta să nu poată avea acelaşi impact precum subiectul şocant abordat în Brokeback Mountain, care este mult mai puţin răspândit în societate); iar cât priveşte scenele care fac deliciul unora şi care ar face filmul controversat, cred că totul a fost un balon care a propulsat şi mai mult filmul, stârnind curiozitatea (o chestiune de marketing).
Lust, Caution” este şi va rămâne o adevărată capodoperă ce-şi merită cu prisosinţă premiile pe care le-a câştigat şi pe care le va câştiga de acum înainte. Tony Leung demonstrează, prin prestaţia sa senzaţională, o dată în plus, că este un mare actor, dar care are neşansa ca premiile, festivalurile de film din Asia să nu se bucure de faima şi strălucirea Oscarurilor. Şi, nu în ultimul rând, era să uit: o mare bucurie revenirea lui Ang Lee la cinematografia unde s-a lansat, după ce a reuşit să-şi facă un nume şi la Hollywood. Vizionare plăcută!

Lust, Caution (Se, jie)
Producţie: USA / China / Taiwan / Hong Kong, 2007
Gen: Drama / Romance / Thriller / War
Regia: Ang Lee
Distribuţia: Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen
Descarcă aici ---> Subtitrare Lust, Caution (Se, jie)

Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]