Edipo re (Oedipus Rex) - 1967

Pier Paolo Pasolini s-a nãscut la Bologna, în 5 martie 1922, dintr-un tatã de stirpe nobilã din Ravenna şi o mamã friulanã ai cãrei înaintaşi au ajuns cu timpul la condiţia micburghezã. Datoritã peregrinãrilor familiei a fost nevoit sã schimbe mai multe şcoli pânã la terminarea ciclului gimnazial; urmeazã liceul la Casarsa, iar licenţa în litere o dobândeşte la Bologna. Ca militant politic se înscrie în PCI (1945) şi este exclus doi ani mai târziu pe motiv de imoralitate. Prin scrierile socio-politice atrage pe tot parcursul vieţii ura comuniştilor şi a creştin-democraţilor italieni. Refugiat la Roma (1950), trãieşte câţiva ani de cruntã mizerie. O datã cu apariţia primelor cãrţi de prozã şi a primelor filme devine un fel de inamic public nr. 1: i se intenteazã procese pentru scriere morbidã, pentru defãimarea religiei de stat, pentru imoralitate şi ajunge sã fie acuzat nu doar de afilierea-i marxistã şi de trãdarea obiectivelor comuniste, ci şi de furt sau de atac armat. Înconjurat de duşmani, s-a bucurat de sprijinul unui grup restrâns de prieteni (Moravia, Bassani, Elsa Morante, Carlo Levi, Livio Garzanti, Fellini, Ninetto Davoli etc.). Osanale nu i-au fost aduse decât dupã ce a fost omorât, pe plaja de la Ostia, în noaptea de 2 noiembrie 1975.



In Memoriam Pier Paolo Pasolini

“Există două filme în Oedip rege care îşi găsesc semnificaţia definitivă unul prin celălalt. Primul – eliptic, sintetic, rapid, obscur până la a necesita exegeza autorului pentru a fi descifrat exact – condensează în parabolă destinul lui Pasolini, fiul, omul şi poetul. Cel de al doilea, ilustrare a tragediei lui Sofocle, aduce transpunerea mitului în viziunea despre lume a artistului.” (B. Amengual)

Ceea ce m-a atras la Sofocle a fost contrastul dintre inocenţa totala şi datoria de a şti. Crimele nu se explică atât prin cruzimea vieţii, cât prin faptul că oamenii nu încearcă să înţeleagă istoria, realitatea.” (Pasolini)





Edipo re (Oedipus Rex) - secvenţă

Oedip rege
deschide seria filmelor pasoliniene inspirate din opere literare clasice: Medeea – 1970; Decameronul – 1971; Povestiri din Canterbury – 1972; Floarea celor 1001 de nopţi – 1974.


Edipo re (Oedipus Rex)
Producţie: Italy / Morocco, 1967
Gen: Drama
Regia: Pier Paolo Pasolini
Distribuţia: Silvana Mangano, Franco Citti, Alida Valli
Descarcă aici ---> Subtitrare Edipo re (Oedipus Rex)

Publicat de Kralizec © ST subs.ro TEAM
[surse: "Secolul cinematografului", "Tribuna"]


Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]