Man of the West - 1958

"Omul Vestului" este un film care, în mod bizar, aduce în lumina reflectoarelor două mari figuri ale cinematografiei americane, aflate la apus de carieră şi de viaţă: Anthony Mann şi Gary Cooper. Este ultimul western regizat de Anthony Mann (The Man from Laramie, Winchester ’73, Quo Vadis – cel cu Robert Taylor şi Peter Ustinov - Spartacus, The Fall of the Roman Empire, El Cid) şi unul din ultimele roluri pe ecran ale regretatului Gary Cooper, cu 3 ani înainte de a se stinge la vârsta de 60 de ani. Despre personalitatea lui Gary Cooper s-ar putea scrie foarte multe; însă: cele 2 premii Oscar, 3 nominalizări şi premiul onorific pentru întreaga carieră, ca şi cele peste 100 de filme (majoritatea western-uri) în care a fost distribuit ar trebui să spună totul despre imensul talent şi despre marele succes de care acesta s-a bucurat.
Anthony Mann, conform criticilor, "spune o poveste de proporţii Shakespeare-iene, în care oameni dificili intră în conflict cu propriile lor instincte negative". Personajele sale, eroi sau răufăcători, nu sunt clar separate. Sunt personaje reale, oameni care suferă de nelinişti interioare, sentimente de vinovăţie, ură şi îndoială. Unele cad pradă propriilor defecte, altele se schimbă. Personajele din "Omul Vestului" nu fac excepţie de la regulă.

Link Jones (Gary Cooper) este un om aparent liniştit, sobru, a cărui tăcere pare a ascunde ceva. Acesta se îndreaptă spre Fort Worth, cu scopul de a angaja o profesoară la o şcoală deschisă în urma unei colecte publice. Aflat la prima sa călătorie cu trenul (care, la acei ani, reprezintă un lucru încă inedit pentru mulţi), acesta este abordat de un mucalit cu care se întovărăşeşte, de voie de nevoie, şi care i-o prezintă pe Billie, o cântăreaţă de bar, pe care o propune ca posibilă profesoară. Trenul însă, la prima staţionare pentru aprovizionare, este atacat de bandiţi, iar în haosul creat, cei trei rămân în afara trenului, în pustietate. Iar de aici povestea se dezvoltă, iar în curând se va dezvălui adevărata identitate a domnului Jones, el însuşi un personaj al cărui trecut este plin de umbre şi îndoieli apăsătoare.





Man of the West - trailer

Unul din westernurile de calitate ale anilor de glorie ("romantici") de dinaintea apariţiei western-urilor spaghetti, care au schimbat total faţa acestora. Iar când spui western, te gândeşti în primul rând la figura memorabilă a lui Gary Cooper, care dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit să fie inventat. Vizionare plăcută!


Man of the West
Producţie: USA, 1958
Gen: Western
Regia: Anthony Mann
Distribuţia: Gary Cooper, Julie London, Lee J. Cobb
Descarcă aici ---> Subtitrare Man of the West

Publicat de Cris999 © Clasic Team România

Comentarii pe forumul subs.ro


PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]