Alien Nation - 1988

Filmul regizat de Graham Baker în 1988 a deschis drumul unei lungi serii de filme care au în centru lor scenariul unei posibile colonizări a Pământului de către o rasă extraterestră. Sunt filmele care au făcut glorie în anii ’90, majoritatea acestora având la bază scenariile lui Rockne S. O’Bannon. Alien Nation a stat la baza unui serial în vogă la începutul anilor ’90, scenaristul lui Alien Nation, făcând carieră după lansarea acestui film. Dupa ce în 1986 scrisese scenariul a 8 episoade din serialul Zona Crepusculară, O’Bannon a furnizat povestea ecranizării pentru televiziune a lui Alien Nation, dar şi a serialului de 22 de episoade ce l-a urmat. Ultimul deceniu al secolului trecut marchează o înflorire a temei iniţiale în filme precum: Alien Nation: Dark Horizon (1994); Alien Nation: Body and Soul (1995); Alien Nation: Millenium (1996); Alien Nation: The Enemy Within (1996) şi Alien Nation: The Udara Legacy (1997). Pentru cei care nu-l cunosc pe O’Bannon, trebuie amintit că scenariile sale au stat la baza serialului “Farscape” şi a miniseriei recente “The Triangle”, cu Sam Neil.

Alien Nation beneficiază de aportul a doi actori consacraţi, Mandy Patinkin (2 nominalizări la Globul de aur, 2 nominalizări la premiul Emmy şi un premiu Emmy câştigat în 1995 pentru rolul din serialul “Chicago Hope”, cunoscut publicului mai tânăr din rolul din recentul serial “Criminal Minds”) şi James Caan (4 nominalizări la Globul de Aur şi una la Oscar pentru rolul secundar din Naşul). Interpretarea lor este completată de Terence Stamp, în eternul rol negativ… Filmul, care a avut un buget de 16 milioane de dolari, a câştigat premiul pentru cel mai bun science-fiction în 1990, în Statele Unite, iar din punct de vedere financiar succesul lui a adus numeroase câştiguri producătorului, nimeni altul decât cel care s-a aflat şi în spatele marilor succese Alien şi Terminator.

1991. În deşertul Mojave, California, o navă extraterestră de sclavi denumiţi “Noii Veniţi” eşueaza pe Terra. Creaţi pe calea ingineriei genetice, aceştia erau adaptaţi muncilor dificile în orice mediu, fiind primiţi de administraţia Reagan pentru a se aşeza şi locui alături de populaţia americană. Trei ani mai târziu, aceştia duc o viaţă asemănătoare oamenilor, având comunităţile lor, obiceiurile lor, răufăcătorii lor. Primul Nou Venit avansat la rangul de detectiv (Mandy Patinkin) formează o echipă cu un detectiv uman (Sykes) în vederea elucidării misterului unui asasinat în comunitatea Noilor Veniţi. Pe lângă problemele legate de acomodare şi de prejudecăţile lui Sykes (James Caan), în scurt timp cei doi se trezesc în mijlocul unei afaceri necurate în care însăşi viaţa lor este pusă în pericol.




Alien Nation - trailer


Un film cu o idee fascinantă, extrem de actualitate şi în zilele noastre, o modalitate de a spune indirect pe nume problemei imigraţiei. În fapt, rasa extraterestră primită în rândul naţiunii americane în numele principiilor democraţiei statuate de secole pe continentul nord-american nu simbolizează decât imigrantul de rând, iar plasarea acţiunii chiar în California sugerează o identificare a acestui imigrant în persoana mexicanilor. Asimilarea acestora în rândul amalgamului de populaţie american este oferită drept soluţie a problemei, lucru care ar trebui să dea de gândit multora înainte de a se lăsa cuprinşi de sentimente xenofobe sau alte prejudecăţi. Un film bun, comercial, după o reţetă care a prins în anii ’80-’90, care nu trebuie scăpat de nici un colecţionar adevărat.


Alien Nation
Producţie: USA, 1988
Gen: Crime / Drama / Sci-Fi / Thriller
Regia: Graham Baker
Distribuţia: James Caan, Mandy Patinkin, Terence Stamp
Descarcă aici ---> Subtitrare Alien Nation

Publicat de Cris999 © Clasic Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]