The Counterfeiters (Die Falscher) - 2007

Filmul este proaspătul câştigător al premiului Oscar 2008 pentru cel mai bun film străin, fiind regizat de austriacul Stefan Ruzowitsky (Anatomie şi Anatomie 2). Poate nu atât unele aspecte din realizarea lui au fost răsplătite (am văzut multe imagini în mişcare de proastă calitate, unghiuri nepotrivite de redare a unei scene, lucruri ce pot apropia mai mult de un documentar), cât scenariul, muzica şi, mai ales, interpretarea. Karl Markovics (în rolul lui Salomon Sorowitsch) şi Devid Striesow (ofiţerul nazist Herzog) au o interpretare fără cusur. Acel tango argentinian ce însoţeşte filmul de la început până la sfârşit e senzaţional prin ideile pe care le transmite (ce poate însemna o muzică de acest fel într-un lagăr de concentrare? Poate cea mai evidentă aluzie la ceea ce s-a întâmplat după terminarea războiului, când Argentina a devenit ascunzătoarea criminalilor nazişti, dar poate şi un simplu vis imposibil pentru deţinuţi, pentru mulţi dintre ei tangoul argentinian fiind ultima melodie pe care au mai auzit-o).
Salomon Sorowitsch este cel mai celebru falsificator din Berlinul celui de-al Treilea Reich. De la paşapoarte şi acte la bani, el falsifică orice datorită talentului de desenator pe care îl posedă. Prins de către Comisariatul nazist anti-falsuri, este trimis în lagărul de la Mauthausen, iar după o vreme este transferat la Sachsenhausen. Aici, naziştii pun la cale operaţiunea “Bernhard”, care preconiza falsificarea lirei sterline şi a dolarului prin intermediul deţinuţilor evrei. În timp ce dincolo de garduri se auzeau în fiecare clipă împuşcături care puneau capăt vieţilor a mii de evrei, în partea destinată “falsificatorilor” existau nişte condiţii de invidiat, culmea lor fiind o masă de ping pong unde deţinuţii se puteau relaxa la sfârşit de săptămână.



The Counterfeiters (Die Falscher) - trailer

Un film interesant nu atât prin ideea inspirată din fapte reale, cât din privinţa perspectivei omului simplu al cărui singur ţel este să supravieţuiască coşmarului concentraţionar. O istorie sinceră, realistă despre culisele unui război surd care ar fi trebuit să submineze economia Aliaţilor şi care, în parte, şi-a atins scopul. Vizionare plăcută!


The Counterfeiters (Die Falscher)
Producţie: Austria / Germany, 2007
Gen: Crime / Drama / War
Regia: Stefan Ruzowitzky
Distribuţia: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow
Descarcă aici ---> Subtitrare The Counterfeiters (Die Falscher)

Publicat de Cris999 © subs.ro Team

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]