Upside Down - 2007

Cinematografia din Macedonia este una destul de slab reprezentată la nivel european, ca de altfel majoritatea ţărilor est-europene, însă una extrem de profundă prin mesajul transmis. Când vorbeşti de cinematografia macedoneană nu poţi să nu aminteşti de un film care a făcut ocolul întregii lumi, culegând laurii la festivaluri internaţionale de film. Este vorba de nominalizatul la Oscar şi mult premiatul (inclusiv la Veneţia) "Before the Rain" al lui Milcho Manchevski. "Upside Down" este un film al unui regizor mai tânăr, însă la fel de talentat precum Manchevschi, care beneficiază de un scenariu adaptat după o nuvelă de succes şi de o interpretare foarte bună a unor actori tineri.

Jan este un tânăr elev de liceu, noncomformist, care are un univers propriu extrem de bine conturat, în căutarea unor valori la care să se raporteze. Aceste valori, însă, refuză să se întrezărească: tatăl său este un alcoolic iar mama sa a murit de tânără; societatea în care trăieşte – o Macedonie aflată în tranziţie, în anii de după dobândirea independenţei de Iugoslavia – oferă doar pseudo-valori sub forma venalităţii, corupţiei, afacerilor ilegale, consumului de droguri, prostituţiei. Jan are un singur prieten (un coleg de clasă pasionat de grafitti, care acceptă compromisul pentru atingerea ţelului în viaţă), o
colegă pe care o spionează şi pentru care plagiază un poem de Rimbaud pentru a o cuceri, şi o pasiune ascunsă pentru lucrurile extreme, cum ar fi circul. Găsirea unui ţel în viaţă cu atâtea tentaţii şi totodată îngrădiri, poate constitui o alternativă pentru manifestarea independentă a propriei personalităţi?




Upside Down - trailer


Înainte de a începe migăloasa muncă de traducere a acestui film (migăloasă deoarece timpii au trebuit lucraţi manual, linie cu linie, lucru care a prelungit termenul de definitivare a ei), nu mă aşteptam la multe din partea acestui film, şi ca urmare a ideii preconcepute că principalul indicator al calităţii unui film (în principal nota de pe imdb) nu era încurajator: 4,3/10. Filmul, însă, a reprezentat o mare surpriză, şi pot să spun cu tărie că o notă cu adevărat reală ar fi fost undeva de la 7 în sus. Cred că, deşi e poate al doilea film pe care îl văd în acest început de an, la sfârşitul lui 2008 "Upside Down" va rămâne în topul primelor 10 filme de calitate vizionate în 2008. Nota de pe imdb are şi o posibilă explicaţie: votarea sa ar fi fost făcută de non-europeni (în speţă nord-americani), pentru care comunismul, realităţile Europei de Est vor rămâne pentru totdeauna o eternă necunoscută. Noi, care am trăit anii de tranziţie din România post decembristă, vom avea o revelaţie vizionând acest film. Vom regăsi reflectate toate detaliile acestui univers nesigur, în eterna schimbare: discrepanţa dintre pătura săracă a populaţiei şi cea subţire a bogătaşilor cu afaceri necurate; corupţia, nepotismul, promovarea în funcţie după interesul de partid sau al unor sus-puşi, o poliţie ce există doar cu numele şi o lume în care şantajul, prostituţia, decăderea morală şi propaganda naţionalistă cu iz demagogic (a la Lenin – chiar există o întrunire de partid undeva într-un garaj, unde un lider cu stofă a la Lenin îşi susţine ideile demagogic-naţionaliste în faţa câtorva tineri şi pensionari cotizanţi care speră că prin venirea la putere a partidului după un scenariu "a la Hitler" să aibă o viaţă mai bună) fac legea. Iar acestea sunt doar contextul în care se derulează toată povestea... E un film senzaţional pe care îl recomand tuturor. Iar sfârşitul nu vă va dezamăgi, este o punere excelentă în practică a unei idei geniale; pe mine, personal, m-a impresionat simplitatea prin care aceasta este redată. Un film de nota 10. Nu vă luaţi după imdb... imdb-ul ucide arta cinematografică şi dă gir falsităţii şi comercialului tipic societăţii de consum americane, care toacă toate valorile. Vizionare plăcută!



Upside Down
Producţie: Republic of Macedonia, 2007
Gen: Drama
Regia: Igor Ivanov Izy
Distribuţia: Milan Tocinovski, Sanja Trajkovic, Slavisha Kajevski
Descarcă aici ---> Subtitrare Upside Down

Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]