Nuovomondo (The Golden Door) - 2006

Un film regizat şi scris de talentatul Emanuele Crialese, realizatorul premiatului "Respiro" (2002). Regizorul l-a distribuit în rolul principal pe actorul lui preferat, pe care îl regăsim şi-n celelalte filme ale sale, Vincenzo Amato. Personal, însă, consider că dacă ar mai fi trăit, Massimo Troisi ar fi fost perfect pentru rolul lui Salvatore Mancuso. Din distribuţia acestui film încântător mai face parte şi cunoscuta actriţă Charlotte Gainsburg ("Lemming", "Science of Sleep"), care are o interpretare remarcabilă. Filmul a câştigat 10 premii internaţionale (dintre care 6 la Venezia) şi a avut parte de 3 nominalizări, acestea reflectând calitatea realizării şi meritele indiscutabile ale lui Crialese.

La începutul secolului XX, câteva familii din Sicilia uitată de lume şi marcată de tradiţii ancestrale se hotăresc să emigreze în America. Terra Nuova este ţinutul în care află, prin intermediul unor cărţi poştale, că există râuri de lapte, morcovi şi pepeni uriaşi care abia pot fi căraţi de o persoană sau găini gigantice. Curiozitatea, sărăcia şi regăsirea celorlalţi membri ai familiei deja stabiliţi în aceste ţinuturi misterioase îi împing să-şi ia în spinare mica avere agonisită şi să pornească în marea aventură a vieţii lor.



Nuovomondo (The Golden Door) - trailer

Un film remarcabil, a cărui temă o regăsim reluată, de-a lungul timpului, de la Chaplin ("The Imigrant") la senzaţionalul Tornatore ("La Leggenda del pianista sull'oceano"), însă spusă într-un mod aparte... Un regizor de mare perspectivă, a cărui amprentă e imposibil să nu fie remarcată în cele câteva scene filmate cu încetinitorul şi pline de ironie, singurele, de altfel, unde efectele vizuale sunt dublate de coloana sonoră, cu muzică tradiţională siciliană. Dacă urmăriţi cu atenţie, veţi observa că imaginea Americii nu este zugrăvită decât prin închipuirea personajelor, prin vorbele lor, chiar dacă acestea ajung pe Ellis Island. Nu există nici măcar un cadru cu America, şi asta deoarece America reprezintă, pentru unele personaje, nu Terra Nuova, şi Terra Proibito. Un film atât de original şi de curat încât orice producţie hollywoodiană pare un aditiv inutil la un produs natural, sănătos şi hrănitor. Filmul lui Crialese cu siguranţă va hrăni foamea tuturor amatorilor de filme bune, adevărate, pe care Europa, spre mândria noastră, încă le mai face.

Nuovomondo (The Golden Door)
Producţie: Italy / Germany / France, 2006
Gen: Adventure / Drama / Romance
Regia: Emanuele Crialese
Distribuţia: Charlotte Gainsbourg, Vincenzo Amato, Aurora Quattrocchi
Descarcă aici ---> Subtitrare Nuovomondo (The Golden Door)

Publicat de Cris999 © subs.ro TEAM

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]