Cronica de una fuga (Buenos Aires 1977) - 2006

Un film regizat de uruguayanul Adrian Caetano (“Bolivia”, “Un oso rojo”), cu 9 premii câştigate şi 10 nominalizări, dintre care una la prestigiosul Palm D’Or 2006. În rolurile principale îl veţi recunoaşte pe Rodrigo de la Serna (din “Diarios de motocicleta”, performanţă care i-a adus o nominalizare la premiul BAFTA), care are un partener pe măsură în persoana lui Pablo Echarri, un actor argentinian popular, cunoscut la noi în special pentru rolul din El Metodo (2005).




Martie 1976, Argentina. O lovitură de stat militară de o violenţă fără precedent răstoarnă guvernarea democratică a Isabelei Peron. Toate libertăţile democratice sunt suspendate, iar pentru lichidarea fizică a inamicilor noului regim se crează celebrele brigade speciale, execuţiile sumare, torturile şi răpirile fiind la ordinea zilei. Între 1973-1983, între 10.000 şi 30.000 de persoane au dispărut fără urmă. În acest context este plasată povestea lui Claudio Tamburrini, portarul unei echipe de fotbal argentiniene. Acesta este răpit, fără a avea vreo vină, de către agenţi ai guvernului militar, dus într-o casă părăsită de la periferie şi torturat pe motivul că ar fi fost implicat într-o mişcare de stânga, adversară a regimului. Aici cunoaşte mai multe persoane în aceeaşi situaţie ca şi el, iar după luni de tortură şi regim strict, aceştia pun la cale o evadare.





Cronica de una fuga (Buenos Aires 1977) - trailer 1


Filmul este inspirat dintr-o poveste reală ce apare prezentată în cartea însuşi a lui Claudio Tamburrini, Pase libre, la fuga de la mansion Seré. Regizorul filmului, care este şi co-scenarist, s-a deplasat în Suedia pentru a discuta personal cu Claudio, protagonistul acestei poveşti, dar şi cu o altă persoana, Guillermo Fernandez, una din puţinele care a reuşit să evadeze din Casa Seré. Adrian Caetano spunea, despre filmul său: “Am conceput acest film ca pe o poveste a supravieţuitorilor ororilor, prezentată ca un film de groază, având grijă să nu deturnez spre morbid o relatare care la origini era deja terifiantă.” Înainte de toate, “Buenos Aires 1977” este o poveste a supravieţuitorilor “scăpaţi din infern”, fără a încerca transformarea firului narativ într-un discurs asupra dictaturii însăşi. Însă contextul politic, în mod mecanic, corupe traseul personajelor. “Intenţia mea nu era să vorbesc despre aceşti ani”, continuă regizorul, “însă aceştia au fost cadrul necesar pentru film”.




Cronica de una fuga (Buenos Aires 1977) - trailer 2


Un articol profesionist despre acest film, scris de un critic argentinian, tradus în limba română, îl găsiţi aici.

Un film dur, realist şi plin de suspans, o nouă bijuterie non-hollywoodiană, originală, cu o poveste bine închegată şi un mesaj profund, a cărui subtitrare este oferită în exclusivitate pentru România de www.subs.ro. Traducătorii (Lovendal şi gligac2002) vă urează vizionare plăcută!


Cronica de una fuga (Buenos Aires 1977)
Producţie: Argentina, 2006
Gen: Thriller
Regia: Adrián Caetano
Distribuţia: Rodrigo De la Serna, Pablo Echarri, Nazareno Casero
Descarcă aici ---> Subtitrare Cronica de una fuga (Buenos Aires 1977)

Publicat de Cris999 © subs.ro TEAM

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]