Retribution (Sakebi) - 2006

Un film al maestrului misterului în cinematografia japoneză, Kiyoshi Kurosawa. Scenariul îi aparţine în totalitate, iar în rolul principal este distribuit reputatul actor Koji Yakusho, care a interpretat roluri şi în succesele americane "Babel" şi "Memoirs of a Geisha". De altfel, Yakusho este actorul preferat al regizorului japonez, interpretând rolul de poliţist în anchetarea unor cazuri stranii în filme precum "Karisuma" (Charisma) (1999), "Kyua" (Cure) (1997), sau diverse alte roluri în filmele în care acesta l-a distribuit. Pentru necunoscători, aş îndrăzni să spun că stilul lui Kurosawa şi poveştile pe care acesta le pune pe peliculă se apropie extrem de mult de stilul oscarizatului David Lynch. Acelaşi mister nedesluşit care aduce ambiguitatea şi senzaţia de înotat în gol, aceeaşi atmosferă care la o primă vedere pare normală dar în care îşi fac loc manifestări ale paranormalului şi ale acelor lucruri catalogate drept "necunoscut" de către mintea umană. Un regizor ale cărui idei trebuie să le urmăreşti cu multă atenţie în film, pentru a le putea înţelege.
"Retribution" este o poveste la graniţa dintre real şi imaginar, un film cu o intrigă poliţistă clasică presărată cu fenomene stranii a căror tensiune exploatată la maxim de regizor dă un accent specific filmelor horror, deşi genul "mister" şi "suspans" s-ar potrivi mai bine în a-l caracteriza. O tânără este ucisă prin înecare în apă sărată. Începe o anchetă care urmează toţi paşii oficiali ai unei anchete obişnuite (interesantă minuţiozitatea cu care este redat fiecare pas al acesteia, de către regizor). Dar în scurt timp se întâmplă o serie de lucruri stranii care ar sugera o posibilă implicare a detectivului care anchetează cazul în uciderea respectivei tinere. În plus, acesta începe să aibă halucinaţii, pe măsură ce un nou cadavru al unei persoane ucise în acelaşi mod este găsit.



Retribution (Sakebi) - trailer

Un film interesant, care îţi stimulează curiozitatea de la început până la sfârşit. Părerea mea este că unui necunoscător al mentalităţii asiatice, al obiceiurilor acelei părţi a lumii (care include şi prezenţa fantomelor în imaginarul legat de lumea de dincolo), filmele lui Kiyoshi Kurosawa pot părea la fel de abstracte precum filmele lui David Lynch necunoscătorilor stilului poveştilor ecranizate de acesta. Ideea centrală a filmului, dincolo de subiectul său, este surprinderea unei crize de identitate (tema preferată a regizorului) prin experimentarea unui amalgam de sentimente golite de sensul lor real: iubire, ură, dorinţă de însingurare, dorinţă iraţională şi "comandată" de a ucide. Una peste alta, Retribution nu dezamăgeşte. Despre acest film Kiyoshi Kurosawa spunea, la premiera filmului, următoarele:

"Fantoma" din acest film e, de fapt, trecutul unui persoane, care se sperie, aflată în faţa acesteia. Noi, ca oameni, încercăm să rezistăm trecutului înfiorător uitând lucruri cu scopul de a înainta înspre viitor. Totuşi, în realitate, trecutul nu dispare, ci în fiecare seară încearcă să pătrundă în urechile noastre ferm închise, zbierând. Astfel s-a născut o poveste despre confruntarea dintre om şi fantomă, dintre prezent şi trecut. Fără îndoială e un film ce aparţine genului "povestiri cu fantome", dar în acelaşi timp este un film despre "ispăşire".



Retribution (Sakebi)
Producţie: Japan, 2006
Gen: Mystery / Thriller
Regia: Kiyoshi Kurosawa
Distribuţia: Kôji Yakusho, Manami Konishi, Tsuyoshi Ihara
Descarcă aici ---> Subtitrare Retribution (Sakebi)

Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]