The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea - 2007

The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea a fost considerat, dupa faza de productie, cel mai scump film japonez facut vreodata, avand un buget de 30 de milioane de $. Coproductia japonezo-mongola ce aniverseaza 800 de ani de la fondarea Mongoliei a avut in primele 4 zile de la lansare in Japonia incasari de peste 1,6 milioane $, ruland la 440 de sali de cinematograf concomitent, lucru rar pentru productiile japoneze (acesta e un privilegiu doar al blockbuster-urilor hollywoodiene). La 4 zile de la lansare, filmul era deja vandut spre distributie in peste 50 de tari din intreaga lume.
Filmarile au fost efectuate integral in Mongolia, intr-o perioada de 4 luni. Scenele de lupta au implicat peste 33.000 de oameni. Lipsesc aproape in totalitate efectele speciale, lucru care nu micsoreaza cu nimic farmecul acestui film senzational. Rolul principal este interpretat de unul din cei mai in voga actori japonezi ai momentului, Takashi Sorimachi (cantaret de muzica foarte popular in Japonia), care revine intr-un rol mare dupa interpretarea de succes dintr-un alt blockbuster japonez, "Yamato".



The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea (2007) - trailer

De la inceput trebuie spus ca The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea nu este neaparat un film istoric. Genul drama/adventure/action se potriveste perfect acestui film. Spun asta pentru un singur motiv: NU E UN FILM BIOGRAFIC AUTENTIC ! E o ecranizare dupa un roman care porneste de la evenimentele istorice petrecute in perioada sfarsitului de secol XII/inceput de secol XIII, in centrul sau aflandu-se imaginea lui Temugin. Este vorbe de nimeni altul decat cel care in 1206 devine stapanul celei mai mari parti din Mongolia, conducator suprem al tuturor triburilor mongole, luandu-si supranumele de Ginghis Han (Stapanul Lumii). Daca personajul Ginghis Han a intrat in istorie si este un nume cunoscut de toata lumea, omul din spatele acestui nume este putin cunoscut. Ceea ce a reusit acesta acum 800 de ani este un lucru pe care nici o alta figura cunoscuta a istoriei universale nu l-a reusit vreodata: anume sa fondeze un imperiu foarte vast, enorm, care se intindea de la Golful persic in vest pana in China (in est). Iar ceea ce au reusit urmasii sai, dupa moartea sa, e un lucru fenomenal, dupa cum o arata si aceasta harta.

Filmul prezinta misterele care au planat in jurul vietii atat de putin cunoscute a acestui mare conducator, iubirii sale dar si tradarilor celor apropiati. Nu poate fi considerat un film istoric desi are toate ingredientele necesare, si asta pentru ca, dincolo de prezentarea oarecum fugara a principalelor evenimente din viata lui Temugin pana la incoronarea sa in 1206, filmul pune mai mult accent pe calitatile umane prea putin cunoscute si, in mod evident, foarte posibil exagerate. Ca si Napoleon sau Hitler sau orice alta capetenie a vreunui trib barbar medieval, si Ginghis Han a fost, practic, un personaj sangeros, crud, care nu ezita sa ucida. Filmul sugereaza ca acesta ar fi fost o persoana cu sentimente de compasiune, un cap de familie model, dar care ramane, cum se spune la un moment dat in film, un om care a incercat sa puna capat razboaielor… prin razboaie.

Un film extraordinar, care nu are cum sa nu impresioneze. In mod deosebit mi-au placut mult costumele traditionale si de lupta tipic mongole, iar scena kuriltayului tinut in 1206 in care el apare imbracat in alb este impresionanta, poate cea mai reusita din tot filmul. N-am mai vazut demult un film atat de bun despre un personaj istoric de talia lui Ginghis Han.

Traducere in exclusivitate pentru www.subs.ro efectuata de Asia Team Romania. Uploadarea ei pe alte site-uri nu reprezinta vointa traducatorului.


The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea
Producţie: Mongolia / Japan, 2007
Gen: Action, Adventure, Drama
Regia: Shinichirô Sawai
Distributia: Takashi Sorimachi, Rei Kikukawa, Mayumi Wakamura
Descarca aici -> subtitrare The Blue Wolf: To the Ends of the Earth and Sea

Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]