Rendition - 2007

"Rendition" pune nişte probleme serioase, onorând în acelaşi timp necesităţile unui film comercial. Cu un regizor - Gavin Hood - din Africa de Sud (a luat Oscarul cu “Tsotsi” în 2006), "Rendition" este un thriller politic despre repercusiunile răpirii unui potenţial terorist american de origine arabă reţinut de CIA în sistem de “extrădare specială”. "Rendition" devine astfel un “punct fierbinte” într-o perioadă post-Guantanamo. Dispariţia americanului de origine egipteană Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally) e urmată de căutări febrile din partea soţiei sale Isabella (Reese Witherspoon). Investigaţia scoate la iveală că Anwar, suspectat pentru legături cu presupuşii autori ai unui atentat recent, a fost răpit de CIA sub comanda oficialului Corinne Whitman (Meryl Streep). Reţinut în “transfer special” – procedură a serviciilor de securitate americane de a reţine suspecţi în închisori din ţări străine – prizonierul e interogat de analistul CIA Freeman (Jake Gyllenhaal). Împreună cu acesta din urmă acţionează şeful poliţiei locale, Abasi (Yigal Naor), care face legătura cu altă poveste locală: fiica acestuia, Fatima, a făcut o pasiune periculoasă pentru un tânăr islamist pus pe fapte mari.



Rendition - trailer

În “Rendition” se vede un efort de a portretiza lumi diferite prin ideologie, religii şi emoţii – în acord cu regula stabilită de “Crash”, “Syriana”, “Babel” care merg pe mai multe planuri paralele.
Filmul trasează paralele cu evenimentele reale din jurul lui Maher Arar, un canadian care a fost supus legii extrădării a Statelor Unite în 2002. În ciuda evidentelor asemănări, în film nu se menţionează că ar fi bazat pe această poveste.


Rendition
Producţie: USA / South Africa, 2007
Gen: Drama / Thriller
Regia: Gavin Hood
Distribuţia: Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Alan Arkin
Descarcă aici ---> Subtitrare Rendition

Publicat de Kralizec © ST subs.ro TEAM
[sursa: cinemagia.ro]


Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]