Ploy - 2007

Regizorul şi scenaristul thailandez Pen-ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentaţi ai zilelor noastre, realizează un nou film remarcabil: "Ploy". Succesele anterioare îl recomandă: 6ixtynin9 (1999), Transistor Love Story (2001), Last life in the universe (2003) şi mai recentul Invisible Waves (2006). Studiind la New York aproape un deceniu, s-a apropiat încet de arta cinematografică, printre regizorii care şi-au pus amprenta asupra stilului său aflându-se Jim Jarmusch, Aki Kaurismaki sau Yasujiro Ozu.


"Ploy" este un film care îndeamnă spre reflecţie, propunându-ne să pătrundem în intimitatea unui cuplu pe durata câtorva ore. Totul se petrece într-un hotel, un loc de tranzit impersonal şi atemporal prin excelenţă, într-o atmosferă în care fantasmele şi realitatea se suprapun pentru a-şi deruta protagoniştii şi, nu în ultimul rând, spectatorii. De la violenţă la detalii intime spuse cu o simplitate dezarmantă, "Ploy" aminteşte de curentul existenţialist din literatură, transpus cu un mare talent pe ecran de Ratanaruang. S-ar putea spune că atmosfera este una ce oscilează între Wong Kar-Wai şi David Lynch, iar realizarea este impecabilă: imagini întunecate, muzică ambientală stranie care menţine o tensiune mocnind şi un mister care stârneşte curiozitatea.


Wit şi soţia sa, Dang, se întorc din Statele Unite în Thailanda pentru funeraliile unei bunici decedate. Se opresc la un hotel din Bangkok. Coborând să-şi cumpere un pachet de ţigări, Wit, căsătorit de şapte ani cu soţia sa o cunoaşte, la bar, pe Ploy. Aceasta este o tânără de 19 ani care urmează, peste câteva ore, să se întâlnească cu mama sa venită din Suedia, undeva în apropierea hotelului. Wit intră în discuţie cu ea şi o invită în camera lor de hotel, să se odihnească. Apariţia tinerei în cadrul intim al cuplului declanşează criza. O criză de gelozie care, generalizată, ajunge să dea măsura unei relaţii care, brusc, se constată că nu mai merge. Iar cheia întregului film stă în încercarea de explicare a acestei situaţii printr-o frază memorabilă: "Viaţa este, în fapt, asemeni unei cutii de conserve. Îţi spune când expiră, nu şi când începe să se strice".




Ploy - trailer

Ratanaruang spunea despre acest film:

"Ploy tratează această temă a geloziei, folosindu-se doar de trei personaje principale şi de un decor central. Tema e gravă, însă abordată într-o manieră ludică. Nu pot compara tensiunile din sânul căsniciei cuplului din film decât spectacolului "Titanicului" (vaporul, nu filmul) dezagregându-se după ce s-a ciocnit de iceberg. La început, nimic prea îngrijorător. Apa începe să pătrundă în compartimente şi părţile laterale cedează. În cele din urmă, presiunea rupe nava în două, şi mulţi din cei aflaţi la bord sunt înghiţiţi de mare. Din fericire, spre deosebire de Titanic, această căsnicie poate încă fi salvată..."

Un film bun, însă nerecomandat decât amatorilor genului. Un film inteligent, cu subînţelesuri şi cu o desfăşurare lentă, cu dialoguri simple şi directe deloc impresionante, însă care pun punctul pe "i". O radiografie a unei căsnicii ajunse la un moment de cotitură, o poveste despre alternative şi alegeri. Încă un plus pentru cinematografia thailandeză, în fapt, o confirmare, dacă e să ne referim la regizorul filmului. Vizionare placută!


Ploy
Producţie: Thailand, 2007
Gen: Drama
Regia: Pen-Ek Ratanaruang
Distribuţia: Ananda Everingham, Lalita Panyopas, Porntip Papanai
Descarcă aici ---> Subtitrare Ploy

Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]