The Golden Compass - 2007

Bazat pe romanul fantastic al lui Philip Pullman, The Golden Compass, regizat de Chris Weitz, este prima adaptare din trilogia numită “His Dark Materials”. Celelalte două părţi sunt: The Subtle Knife şi The Amber Spyglass.
În The Golden Compass (Busola de aur) ne întâlnim cu o lume de basm: vrăjitoarele domnesc peste cerurile nordice, urşii gheţurilor sunt cei mai mari luptători iar sufletul oamenilor este înrudit cu câte o sălbăticiune, care le este la fel de apropiată ca şi propria fiinţă.
În centrul povestirii este Lyra Belacqua, (Dakota Blue Richards), o fetiţă de 12 ani, paznic al vestitului Jordan College, care încearcă să-şi salveze un prieten, Roger Parslow, răpit de o misterioasă organizaţie numită The Gobblers. Unchiul ei, Lord Asriel (Daniel Craig), se pregăteşte să facă o excursie la Cercul Polar pentru a studia un element misterios, denumit Dust (Praf), dar Magisterium, care încearcă să controleze întreaga umanitate, e dispus să facă totul, inclusiv să închidă Jordan College, pentru a-l opri. Când la colegiu apare o nouă profesoară, şireata Marisa Coulter (Nicole Kidman), Lyra crede că e momentul să fugă. Descoperă, însă, că a fost atrasă într-o capcană pentru a i se fura obiectul pe care-l deţine şi pe care Magisterium îl caută cu atâta ardoare: Busola de Aur. Busola este un obiect fermecat, care are puterea de a spune adevărul, de a arăta ceea ce alţii încearcă să ascundă şi de a prevedea şi chiar modifica viitorul.



The Golden Compass - trailer

Povestea în sine este o interesantă împletire dintre două francize de succes: Harry Potter şi Lord Of The Rings. Harry Potter, pentru că există o orfană căreia îi este destinată măreţia, dar mai întâi trebuie să se descopere pe sine înainte de a-şi împlini destinul împotriva şanselor slabe. La fel ca în Lord Of The Rings, Lyra (Dakota Blue Richards - o micuţă actriţă debutantă care a fost aleasă dintre alte 10.000 de candidate pentru acest rol) trebuie să se aventureze într-o călătorie de proporţii epice în care adună un grup de aliaţi neobişnuiţi şi readuce un prinţ pe tron, toate pentru a se lupta cu o forţă mult superioară ce intenţionează să distrugă lumea. Vor fi multe bătălii, implicând tot felul de forţe şi o varietate de personaje fantastice.


The Golden Compass
Producţie: USA / UK, 2007
Gen: Action / Adventure / Drama / Family / Fantasy / Thriller
Regia: Chris Weitz
Distribuţia: Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards
Descarcă aici ---> Subtitrare The Golden Compass

Publicat de Kralizec © ST subs.ro Team

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]