Yamato - 2005

Yamato, superproducţia japoneză a anului 2005 a costat 14 milioane $ şi a fost un mare succes de box-office. Filmul a obţinut 7 nominalizări şi a câştigat 6 premii, între care "Cel mai bun regizor", "Cele mai bune imagini", "Cele mai bune efecte sonore" şi "Cea mai bună interpretare într-un rol rol principal". Într-unul din rolurile principale a fost distribuit şi Takashi Sorimachi, interpretul lui Genghis Han din recenta superproducţie japoneză "Lupul Albastru", tradusă deja de Asia Team România.


Filmul prezintă povestea celei care a reprezentat mândria flotei Imperiului japonez, nava de război Yamato. În aprilie 1945, Yamato este trimisă într-o misiune kamikaze în Okinawa asediată de bombardamentele americane. La 60 de ani după aceste evenimente, singurul supravieţuitor al acelor evenimente îşi aminteşte, în drum spre locul epavei, tragica bătălie, printr-o serie de feed-back-uri emoţionante.



"Yamato" este, cu siguranţă, unul din cele mai mari filme făcute vreodată de cineaştii japonezi. Efectele sonore şi vizuale din timpul luptelor, şi nu numai (acele imagini filmate cu încetinitorul al cireşilor înfloriţi care se scutură, dând impresia unei ninsori în plină primăvară) sunt senzaţionale. Povestea este un amestec de "Saving private Ryan" cu "Titanic", şi nu o spun doar din cauza scenariului, ci a realizării per ansamblu.




Yamato (2005) - trailer

Cu nimic nu e mai prejos decât marile succese hollywoodiene. Singurul lucru care ar putea fi de condamnat şi nu ar atrage simpatia unei mari părţi a continentului asiatic ar fi… adevărul istoric. Filmul preamăreşte eroismul soldaţilor japonezi, însă evită să amintească de expansionismul imperial, de atrocităţile comise de Japonia în ţările invadate. Practic acel adevăr e privit ca o stare de fapt obişnuită, neexplicându-se motivul pentru care Japonia a ajuns să trăiască această tragedie umanitară în primul rând. Cu toate acestea, explicaţiile de natură a sensibiliza prin apelul la raţiune şi la valorile umane transmit asumarea întregii vine de către mai marii japonezi. Unele lucruri sunt spuse subtil, însă în nici un caz nu scuză imperialismul naţionalist japonez. Dacă acest film nu este privit neapărat ca unul istoric (perspectivă din care în mod evident este părtinitor) ci pur şi simplu ca o viziune a unei naţiuni marcate, încă, la 60 de ani de la încheierea războiului, de fantoma Hiroshimei şi a propriilor greşeli, atunci cele peste 2 ore ale lui vor transforma în ceva de neuitat vizionarea lui. De urmărit mentalitatea luptătorilor kamikaze japonezi, foarte bine surprinsă. Un film care merită tradus încă de la apariţia lui îşi găseşte, în sfârşit, locul în galeria marilor producţii asiatice care se bucură de subtitrări în limba română, datorită Asia Team România. Vizionare plăcută !

Yamato
Producţie: Japan, 2005
Gen: War
Regia: Junya Sato
Distribuţia: Takashi Sorimachi, Shido Nakamura
Descarcă aici -> Subtitrare Yamato


Publicat de Cris999 © Asia Team România

Comentarii pe forumul subs.ro

PICĂTURA CINEFILULUI - Psycho, 1960

Inspirat dintr-un roman de Robert Bloch, filmul redă cazul patologic al unui băiat care ucide travestit în mama sa moartă de multă vreme. Respectând o lege de fier a creaţiei sale, Hitchcock porneşte de la o aparenţă de normalitate sub care descoperă anormalul. “Cu Psycho am izbutit să-i dirijez pe spectatori ca şi cum aş fi cântat la orgă” (A. Hitchcock). “Construit ca “Infernul” lui Dante, în cercuri concentrice, din ce în ce mai strânse şi mai profunde, fiecare plan este o lecţie de regie prin precizia, rigoarea şi frumuseţea lui” (Ph. Demonsablon).





Psycho - antologica scenă "crima de sub duş" preluată de zeci de filme horror.

Publicat de Kralizec © subs.ro
[sursa: "Secolul cinematografului"]